Emblemen

 

De Mouwleeuw


 

 

Dit embleem werd standaard door KL-troepen op de linker bovenarm gedragen, ter hoogte van de schouder. De ondergrond is van khaki of lichtgroene stof, maar geen wol. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd 'Nederland' in de banderol gedragen door Nederlandse troepen in Groot-Britannië en de Verenigde Staten, maar dit werd midden 1946 officieel veranderd in de nationale spreuk 'Je maintiendrai'. Het was troepen echter toegestaan de oude leeuw te blijven gebruiken tot het kledingstuk versleten was. Gezien de periode waarin de 3-IBG voornamelijk actief was, de eerste Politionele Actie in 1946, heeft een mouwleeuw met 'Nederland' in de banderol de voorkeur.

Er worden ook mouwleeuwen aangetroffen met 'Nederlandsch Indië' in de banderol. Dit embleem werd vooral gedragen door KNIL personeel in Nederland, en is dus niet correct voor onze hoofduitbeelding.

Mouwleeuwen werden gemaakt in Groot-Britannië, in Nederland en lokaal in Indië en bestaan in vele varianten. Er bestaan ook metalen geëmailleerde uitvoeringen, die door middel van een pin aan de achterkant aan het kledingstuk werden bevestigd. Deze werden meestal door Cordesius in Batavia gemaakt. Ook deze uitvoering is correct voor onze uitbeelding.

 

Divisie-embleem '7 December' divisie

 

 

Het embleem van de '7 December' divisie bestaat uit het stadswapen van Batavia met daarbij de letters 'E M', wat staat voor 'Expeditionele Macht'. Nog tijdens WO2 werden exemplaren van dit embleem gemaakt in Groot-Britannië; dit was een simpele op stof gedrukte uitvoering. De voor onze uitbeelding meest correcte variant is de in 1945-1946 in Nederland gemaakte van groffe geweven stof die bekend stond als 'Brabants weefsel' (zie foto). Het wordt gedragen op de rechter bovenarm, ongeveer in het midden tussen elleboog en schouder.

Ook van dit embleem bestaan diverse soorten lokaal gemaakte uitvoeringen in stof en metaal, die allen ook te gebruiken zijn. Een typisch voorbeeld van een metalen uitvoering is het onderstande exemplaar, gemaakt door Cordesius en op de normale wijze gemarkeerd aan de achterkant. Vaak was de emaillering van slechte kwaliteit en kwetsbaar.

                             

 

 

 

 

Petleeuw


 

De petleeuw werd gedragen op vechtpetten, schuitjes, baretten en officierspetten. Er bestaan verschillende uitvoeringen van met verschillende manieren van bevestiging, zoals een speldsluiting, lipje of door oogjes met een splitpen. Alle uitvoeringen (behalve de vergulde) zijn bruikbaar. De meeste hebben 'Nederland'  in de banderol, maar sommige lokaal gemaakte hebben 'Ned. Indië' in de banderol. Deze waren bestemd voor KNIL militairen.