camouflageoverall

 

Aan het einde van 1945 werd door de Nederlandse regering een grote hoeveelheid militair materiaal uit de Amerikaanse dump op Biak (Nieuw Guinea) gekocht. Behalve allerlei wapens, voertuigen en andere uitrusting zat daar ook een grote hoeveelheid 'M1942 Jungle Camouflage Coveralls' bij. Deze 'Jungle Suits' zijn in 1942 speciaal ontwikkeld door het Amerikaanse leger voor gevechten in de jungle en gemaakt van gecamoufleerd HBT (Herring Bone Twill; visgraatstof) katoen, maar bleken te zwaar, oncomfortabel en onpraktisch te zijn. Na een half jaar gebruik werden de meeste coveralls weer ingenomen en opgeslagen op Biak.

De coveralls werden vervolgens aan vrijwel alle infanterie-eenheden van zowel KL als KNIL uitgereikt, en men ziet ze veelvuldig terug op foto's. Ze stonden bekend als het 'tijgerpak' of 'panterpak'. De meeste militairen kregen 2 exemplaren uitgereikt en de gemiddelde levensduur was zo'n 2-3 maanden. Veel coveralls werden gemodificeerd door de inwendige bretels eruit te snijden, terwijl vaak ook de heupzakken naar de voorkant van de bovenbenen werden verplaatst en soms werd de coveralls gedragen door KNIL-militairen voorzien van epauletten. Soms werd het goede bovenstuk van een versleten onderkant geknipt om er een jasje van te maken. In principe werden op de coverall geen (rang)insignes gedragen, behalve bij het KNIL waar op de eerder genoemde epauletten schuifpassanten werden gedaan.

Tussen originele coveralls bestaan een aantal detailverschillen in de gebruikte kleuren van het camouflagepatroon; dit schijnt van fabrikant tot fabrikant te verschillen. De meeste zijn voorzien van metalen drukknopen voor de zakken, maar sommige vroege exemplaren hebben de normale metalen '13-star' knopen. Toen de voorraad Amerikaanse coveralls opraakte werden er voor gebruik door het KST een aantal coveralls besteld bij een kledingfabriek in Batavia; deze verschillen op een aantal punten van het originele M1942 model, o.a. door toevoeging van een riem en een extra zak onderaan het rechterbeen voor een vechtmes.

Originele M1942 coveralls zijn nu schaars, zeker in een redelijke staat en met de bretels intact. Er bestaan echter redelijk goede reproducties van die wij aanraden voor gebruik in de werkgroep. Niet alle reproducties voldoen echter aan onze authenticiteitseisen en indien aanschaf van een reproductie voor gebruik binnen de werkgroep wordt overwogen is het ten zeerste aan te bevelen om even informatie bij het bestuur van de werkgroep in te winnen.

 

Het eveneens door het Amerikaanse leger gebruikte '2-piece HBT camouflage suit' (bestaande uit een losse jas en broek) werd echter niet in Indië gedragen en is daarom ook niet geschikt voor gebruik binnen de werkgroep. Hieronder staan enkele originele exemplaren afgebeeld.