Kruisriemen & L-riemen
Foto: de linker- en rechter L-riem en een kruisriem.
Elke infanterist had minstens 2 kruisriemen, die aan de achterkant aan de koppelriem waren bevestigd, kruiselings over de schouders lopen en aan de voorkant aan de munitietassen vast zitten. Ook de veldfles had vaak een enkele kruisriem als schouderriem, terwijl ook de 'small pack' zo als schoudertas kan worden gedragen. Er zijn vele kleine detailverschillen tussen producenten en jaartallen, die voor het gebruik allen geschikt zijn. De riem die over de linkerschouder gaat heeft een klein stripje webbing op de hoofdriem bevestigd, vlak onder het schouderstuk, waardoor een lusje ontstaat. Het is de bedoeling dat hier de rechter riem doorheen wordt gestoken. Officieel werd er dus een rechter- en linker riem uitgereikt; in de praktijk werd hier minder op gelet. Beide zijn echter in gelijke hoeveelheid te vinden. Belangrijk is wel dat de schouderriemen in twee verschillende lengtes voorkwamen, 'Normal' en 'Long'. Dit werd aan de binnenzijde van de riem gedrukt, meestal bij de producent & jaartal. Vanaf een lengte van 1.75 meter is het aan te raden de lange versie te gebruiken.
De L-riemen dienden om de 'small pack' als rugtas te kunnen dragen. De metalen haken konden worden bevestigd aan de munitietassen, waardoor de koppelriem een gedeelte van de last droeg. De small pack is op deze manier echter ook als losse rugtas te dragen.
Oorlogsgedateerde kruis- en L-riemen zijn makkelijk te vinden en goedkoop, en deze hebben de voorkeur voor gebruik binnen de werkgroep. Het land van herkomst maakt niet uit.
Maak jouw eigen website met JouwWeb