/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Home » Lee-Enfield No.4 Mk.I

Lee-Enfield No.4 Mk.I

 

Het Lee-Enfield No.4 Mk.I geweer in kaliber .303 was het standaardwapen van de Nederlandse infanterist in Indië en daarna. Het werd het standaard wapen van de Britse, Canadese, Brits-Indische en Australische legers in 1941 en is gebruikt tot in de jaren '60. Het was zeer betrouwbaar en werd behalve in de reeds genoemde landen ook gemaakt in de VS (door Savage) onder de Lend-Lease overeenkomst. Er zijn een aantal varianten die in detail van elkaar verschillen en alle zijn geschikt voor onze uitbeelding, mits geproduceerd voor 1946.

 

Onder meer het Australische leger gebruikte gedurende de hele tweede wereldoorlog ook het oudere SMLE No.1 Mk.III model (foto onder) en ook deze is correct voor onze uitbeelding. Beide modellen hebben wel een eigen, specifiek model bajonet. De SMLE heeft een standaard mesbajonet, de No.4 een korte spijkerbajonet. Beide modellen werden met hun schede gedragen in een webbing hanger, die aan de koppelriem werd gehangen.

 

 

Maak een Gratis Website met JouwWeb