/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Home » RNMC / Marbrig

RNMC / Marbrig

 

Onder constructie

 

Op 17 mei 1943 werd bij Ministeriƫle beschikking besloten tot de oprichting van een Mariniersbrigade (Marbrig) van ongeveer 5000 man bestemd voor de strijd tegen Japan. Hiervoor werden Nederlandse recruten opgeleid tot mariniers in de Verenigde Staten, in met name Camp Lejeune, North Carolina en Quantico, Virginia. De Marbrig was organisatorisch opgezet naar voorbeeld van het United States Marine Corps (USMC) en de opleiding werd ook geheel verzorgt door het USMC. Het Royal Netherlands Marine Corps (RNMC), zoals de Marbrig daar bekend stond, werd daarom geheel uitgerust met door Nederland aangekocht USMC-materiaal (kleding, uitrusting, wapens en voertuigen).

 

Bij de oprichting was bepaald dat de Marbrig 6 maanden na de bevrijding van Nederland zou worden ingezet tegen Japan, zodat nieuwe recruten uit bevrijd Nederland konden worden opgeleid door de reeds aanwezige kerngroep. Door de overgave van Japan werd besloten dat de Marbrig zou worden ingezet in Nederlands-Indiƫ, en eind 1945 vertrok de Brigade uit de VS. Via Malakka arriveerde men eind april 1946 op Java. De Brigade was gestationeerd in de havenstad Soerabaja en werd op grote schaal ingezet in Oost-Java tijdens beide Politionele Akties en vele andere operaties tot de Brigade op 7 juni 1949 werd opgeheven.