/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Home » Sten gun

Sten gun

 

Sten Mk.II (bron: www.gotavapen.se)

De Sten was een simpel en goedkoop Brits machinepistool in kaliber 9mm voor gebruik door de infanterie. De naam is een samentrekking van de letters 'S' en 'T' (voor ontwerpers Shepherd en Turpin), en 'EN' (voor Enfield). Het werd in 1941 ingevoerd in alle Commonweald legers en geproduceerd in Groot-Britanniƫ en Canada. Er waren 4 hoofdvarianten (Mk.I t/m Mk.III en Mk.V), waarvan de Mk.II verreweg de meest voorkomende was. Het magazijn had een capaciteit van 32 patronen. Er zijn in totaal ongeveer 4 miljoen Sten guns gemaakt door vele producenten, waaronder de Royal Small Arms Factory te Enfield, BSA en Long Branch Canada.

De Sten werd veel in Indiƫ gebruikt door met name officieren, onder-officieren en sectieleiders, maar ook door chauffeurs.