/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Home » Uniformen ML-KNIL

Uniformen ML-KNIL

 

Uniformen

De tijdens de Tweede Wereldoorlog in Australiƫ opgerichte Nederlandse squadrons werden vrijwel geheel uitgerust met Amerikaanse uniformen, voorzien van KNIL insignes. Het standaard uniform is de khaki broek en hemd van het Amerikaanse zomertenue. Op het hemd (het officiersmodel met epauletten) werden KNIL rangschuifpassanten gedragen, met eventuele 'wings' op de linkerborst, net boven de borstzak. Schoenen waren standaard Amerikaanse lage officiersschoenen of enkelschoenen.

Gedurende de oorlog werd ook Australische en Britse tropenkleding uitgereikt, en de uniformen gedragen tussen 1945 en 1950 vormen dan ook een bonte mix. De emblemen en insignes waren wel altijd ML-KNIL, vaak gemaakt in Australiƫ of de VS.

 

Hoofddeksels

Velen bleven hun KNIL petten dragen, voor zover zij die nog in bezit hadden. Ook werden Amerikaanse officierspetten (khaki zomermodel) gedragen, voorzien van het ML-KNIL petembleem. Veel voorkomend was ook het katoenen khaki schuitje, wederom een standaard Amerikaans model dat vaak werd voorzien van een metalen Nederlands petleeuwtje.

Het personeel van de squadrons in Australiƫ werd uitgerust met een helm van het standaard KNIL-model. Het grootste deel hiervan werd in de Verenigde Staten gemaakt door MillsCo naar een KNIL-opdracht. Ze verschillen van de standaard in Nederland (door Verblifa) gemaakte helm in dat deze Amerikaanse productie geen helmplaat had en aan de achterkant langs de rand geen gleuf voor een ophangriem.

 

 

Maak een Gratis Website met JouwWeb